Barion Pixel
GYIK2023-02-27T11:47:40+00:00

Gyakori kérdések és válaszok

Az onkológiai masszázs nem árthat, nem terjesztheti a rákot?2023-02-27T11:42:12+00:00

Nem. Ezt a tanfolyamot két szakember, pontosabban két klinikai onkológus szakorvos segítette, és hagyta jóvá. A szabályokat betartva nem ronthat semmilyen állapoton, sőt, nagy segítség lehet. Nagy segítség pont azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá mind testileg, mind lelkileg. Erre már rengeteg evidencia van. Attól még hogy Magyarországon nem fejlődik valami, attól még történik: nyugatra már 15 éve bevett dolog az onkológiai masszázs. Erről mostanában a kismama masszázs jut eszembe. Sokáig azt tanították Magyarországon, hogy aki várandós, nem lehet masszírozni. Sőt van, aki a mai napig ezt tanítja. De szerencsére ez fejlődött, ma már egyre többen végeznek kismama masszázst, a leendő anyukák hatalmas örömére: nekik is sokat segíthet mind fizikailag, mind szellemileg egy gyengéd, óvatos masszázs, ott is a szabályokat természetesen betartva. Mindkét masszázs kapcsán az elmélet elsajátítása és szigorú betartása a lényeg.

Fentebb említettem, hogy a tanfolyam elkészítésében dr. Szőnyi Márta és dr. Martin Tamás klinikai onkológus szakemberek is segítségemre voltak, az ő, a tanfolyamomról alkotott véleményüket idézném még válaszként: „A megfelelően végzett masszázs javíthatja az onkológiai betegek életminőségét, csökkentheti egyes tünetek kialakulását, illetve súlyosságát. Ehhez azonban a legfontosabb, hogy a masszázst megfelelően képzett és a szükséges tudásanyaggal rendelkező terapeuta végezze. Az alábbi hiánypótló tudásanyag elsajátítása segítséget nyújt a már képzett masszőröknek, hogy mire figyeljenek egy daganatos betegnél, milyen esetekben tilos a masszázs, és mivel tudnak a legtöbbet segíteni pácienseiknek. Ezen szempontok figyelembevételével és betartásával fontos részeivé válhatnak az onkológiai betegek kiegészítő és támogató ellátásának.”

Mennyi idő a tanfolyam elvégzése?2023-02-27T11:42:32+00:00

Pár nap, pár hét, ez teljesen változó. Függ attól, hogy ki mennyit tud foglalkozni vele egy nap, de attól is, hogy kinek milyen alaptudása van például a biológiát illetően, mely a tanfolyam egy erős részét képezi. Illetve természeten attól is függ, hogy az átolvasott anyag megtanulása kinek milyen gyorsasággal megy. Így erre pontos választ nem tudok adni. Viszont mindenkinek a vásárlástól számított egy év áll a rendelkezésére, hogy elvégezze a tanfolyamot.

Kik végezhetik el a tanfolyamot?2023-02-27T11:44:09+00:00

Bárki, aki bővítené a tudását a témában. Sokat gondolkoztam a szűrésen, de szerintem káros kizárni mindenkit, aki nem gyógymasszőr. Hiszen attól még hogy valaki gyógymasszőr, egyáltalán nem biztos, hogy jó szakember, és nagyobb tudása van, a kettő sajnos nem egyenesen arányos. Tudom, hisz én is elvégeztem egy nappalis kétéves gyógy- és sportmasszőr képzést, és a tanfolyam egyik fő tesztelője (Lengyel Tamás), aki sokat segített, egy mai napig gyógymasszőr képzéseken tanító, elhivatott szakember. Sajnos nem egy olyan kollégát láttam, akik „híresek” a szakmánkban, van gyógymasszőr és akár más papírjuk is, viszont rettenet veszélyes munkát végeznek. Vagyis a papírok mellett a személyiség is fontos lehetne, de azt szűrni…? Nem lehet így szűrni. A tanfolyamom minden fontos tudást tartalmaz, ami kell az onkológiai masszázshoz, a gyakorlat pedig egyszerű, itt az elmélet a komolyabb rész. A végén nehéz vizsga van, így ott lesz egy erősebb szűrés, hogy ki tudja befejezni sikeresen.

Természetesen az egy másik kérdés, hogy ki dolgozhat ezzel a tudással a tanfolyam befejezését követően. Erre a következő kérdésnél kaphatunk választ.

Kik végezhetnek onkológiai masszázst?2023-02-27T11:44:27+00:00

Hivatalosan betegséggel rendelkező embert gyógymasszőr, gyógytornász, alternatív mozgás- és masszázs terapeuta kezelhet, egy közérzetjavító szolgáltatást nyújtó masszőr (vagyis a masszőrök többsége) pedig csak teljesen egészséges embert masszírozhat. Ahogy más masszázsnál, legyen az akár nyirok-, vagy kismama masszázs, mindig az egyén saját felelőssége, hogy az általa tanultakat az érvényben lévő jogszabályokat betartva alkalmazza. Kiemelném még, hogy a tanfolyamom is azt tanítja, hogy az onkológiai masszázs minden esetben kizárólag a kezelőorvos jóváhagyásával történhet.

A tanfolyam ad képesítést?2023-02-27T11:44:42+00:00

Nem. A tanfolyamom egy tudásbővítés, nem az képesítést, ahogy más, mondjuk egy nyirokmasszázs vagy kismama masszázs tanfolyam sem.

Aki elvégezte a tanfolyamot, kap tanúsítványt?2023-02-27T11:45:00+00:00

Igen. Aki sikeresen levizsgázott a képzés végén, letöltheti a névreszóló tanúsítványát, melyet kinyomtattathat, bekeretezheti, majd kirakhatja stúdiójában. Törekedtünk rá, hogy kiemelkedően esztétikus, és egyedi legyen a grafika, melynek elkészítésében feleségem, Sziklai O. Noémi grafikus volt a segítségem.

Szeretnék jobban elmélyedni a témában, tudnál irodalmat ajánlani?2023-02-27T11:45:22+00:00

Természetesen! A téma egyik legfontosabb írása Gayle MacDonald, Medicine Hands: Massage Therapy for People with Cancer könyve. A legfrissebb, harmadik kiadás a legrelevánsabb számunkra, melyet például az Amazonon lehet megvásárolni.

Miért online a képzés?2023-02-27T11:45:41+00:00

Alapvetően ahhoz, hogy valaki masszőr lehessen, én nem ajánlanék online masszázs tanfolyamot, ott kiemelten fontos a személyes jelenlét. Viszont én ezt a tanfolyamot már masszőrként dolgozó kollégáimnak készítettem, akiknek túlnyomó részben az elméleti tudásukat fogja növelni ez a képzés. Erre a célra pedig szerintem az online képzés nagyszerű megoldás, hisz bárhol, bármikor elvégezhető, vásárlástól számítva egy teljes éven át. Így nem kell alkalmazkodni se hozzám, se a többi tanulóhoz, mindenki a saját ütemében haladhat. Illetve azáltal, hogy nem élő szóban hangzik el az anyag, az embernek lehetősége van egy részt újra és újra átvenni, amíg nem válik magabiztossá a tudás. Illetve itt az sem fordulhat elő, hogy a nagy sietségben, amikor az oktató már három mondattal előrébb jár, mint mi a jegyzetünkben, valami fontos információ kimarad, esetleg összecsúszik és nem valós információt ad két félrehalott mondatfél. Mindenki a saját ütemében haladhat, a saját stílusában jegyzetelhet, tanulhat.

Személyesen is elvégezhető a tanfolyam?2023-02-27T11:45:56+00:00

Nem, jelenleg nincs erre lehetőség.

Mi a teendő, ha nincs bankkártyám, de szeretném megvásárolni a tanfolyamot és/vagy könyvet?2023-02-27T11:46:19+00:00

Ez esetben kérlek vedd fel velem a kapcsolatot az info kukac masszorkezikonyv pont hu email címemen.

Nem találtad meg a kérdésedre a választ?2023-02-27T11:47:02+00:00

Ez esetben kérlek keress az info kukac masszorkezikonyv pont hu email címen, és amint tudok, válaszolok!

Tovább a tetejére